Kako biti timski igrač?

Kako biti timski igrač?

Posao i zaposlenje Comments Off

Naučite raditi u timu

Da li ste se ikad zapitali, zašto su neke firme već godinama poznate i uspješne? Koja je njihova tajna? Njihova tajna je u timskom radu. Timski rad ne nastaje preko noći, za timski rad vam trebaju trud, vrijeme i odgovarajući ljudi koji znaju svoju ulogu. Najbolji primjer timskog rada je fudbalski klub. Zamislite kako bi fudbal danas izgledao da igrači trče kako im je volja. Bez dogovora i pravila ništa se ne može postići.

Pa kako biti timski igrač? Da biste bili timski igrač morate znati u kakvom ste timu i koji je vaš krajnji cilj. Kada identifikujete ciljeve tima, razmislite na koji način vi možete pomoći svom timu da ostvari taj cilj. Svaka osoba posjeduje neke vještine. Ako ste dobri u matematici, budite osoba koja će se brinuti o projektima koji sadrže bilo kakvo računanje. Prema timu trebate biti iskreni.  Ako neko odluči da vam da posao prodaje, a vi ste stidljivi i šutljivi, slobodno mu recite da to nije najbolja ideja i da tako nećete doprinijeti svom timu. Sa vremenom ćete uvidjeti kvalitete svojih kolega i tako ćete znati kome koji dioposla najbolje odgovara. 

Da li ste timski igrac?

Napravite plan rada projekta i na kraju svakog dana napravite kompletan izvještaj poslova koji su urađeni za taj dan. Tako ćete lakše uvidjeti da li neko zaostaje u radu i da li mu treba pomoć. Na taj način ćete ocjeniti kada bi projekat mogao biti gotov.

Ponekad se članovi tima udube u svoj posao, pa ne vide da im se kolega muči oko zadatka. Normalno je da ćete gledati da završite svoj posao, ali ako poznajete materiju, pomozite kolegi. Rad u timu gradi povjerenje među kolegama, poboljšava komunikaciju i razvija nezavisnost.

Komunikacija i koordinacija među timovima je neizbježna. Zato se izbjegavajte hvalisati u drugim odjeljenjima, to nema smisla i neprofesionalno je, a i niko ne voli takve ljude. Poštujte druge, da bi i oni poštovali vas.

 

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top