Redovan servis kompjutera neophodan je za njegov pravilan rad

Redovan servis kompjutera neophodan je za njegov pravilan rad

Internet i tehnologija Comments Off

Kada su prije svega nekoliko desetaka godina kompjuteri izumljeni, nitko nije smatrao da će oni biti korišteni od strane svih stanovnika, već su svi mislili da će kompjuteri služiti kao pomoć samo velikim firmama. No danas je stvar u potpunosti drukčija, te gotovo svatko ima u svojem domu kompjuter. Kompjuteri, kao i bilo koja tehnika, zahtijevaju redovno održavanje i redovan servis kompjutera. Servis ne mora nužno značiti popravak kompjutera ili zamjenu nekog djela, već se servis kompjutera treba obavljati redovno, neovisno o tome da li je kompjuter u kvaru ili radi normalno. Pod servis spada i čišćenje laptopa koje će osigurati pravilan rad svih komponenti i njihovu dugotrajnost.

Zbog čega se održava kompjuter?

Jednostavno je, poput i drugih tehničkih stvari održavanje je neophodno za pravilan rad kompjutera, te je servis kompjutera potreban kada je neka komponenta u kvaru ili se računalo ne pali (softverska greška). Pod održavanje spada i redovno kontroliranje kompjutera od strane virusa, te čišćenje ukoliko su virusi pronađeni. Nakon servisa vaš kompjuter radit će puno bolje i mirnije, te ukoliko ste muku mučili s glasnoćom kompjutera tijekom rada, nakon servisa i čišćenja ona bi se trebala sniziti na minimum.

Što spada pod servis kompjutera?

Pod servis kompjutera spadaju sve radnje koje omogućavaju bolji rad kompjutera ili popravak kompjutera ukoliko je neka komponenta u kvaru. Servis kompjutera može se obavljati u ovlaštenim radnjama, a ukoliko je vaš kompjuter pod garancijom, tada servis ne smijete nipošto obavljati sami. Garancija radi na principu da ukoliko se kompjuter otvori bez da je poslan na servis pod garancijom, garancija se gubi. Stoga ukoliko vaš novi kompjuter ili laptop ne radi pravilno, a imate garanciju, odnesite ga na popravak u ovlašteni servis.

Servis kompjutera veoma je važan za njegovo pravilno funkcioniranje, a osim servisa bitno je i redovno održavanje kompjutera kako bi on mogao pravilno funkcionirati. Redovnim održavanjem također ćete i produljiti vijek trajanja vašeg računala, a osim toga iz njega ćete izvlačiti maksimum. Prašina je veoma veliki problem kod pregrijavanja komponenta i ukoliko je ventilatorima rad otežan zbog prašine, tada postoji mogućnost pregrijavanja komponenta i gašenja računala ili njegovog sporijeg rada.

Ako ste slučajno izbrisali slike s telefona, postoji nekoliko načina da ih vratite natrag. Evo kako to možete učiniti i kako ćete spriječiti da ih ponovno ne izgubite. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top