Fleksibilno radno vrijeme

Fleksibilno radno vrijeme

Posao i zaposlenje Comments Off

Da li je moguć rad od kuće?

Zahvaljujući recesiji, mnoge kompanije traže načine kako da smanje troškove, a da to ne utiče na zaposlene. Dok jedni gledaju kako da otpuste radnike, drugi su prepoznali beneficije fleksibilnog radnog vremena. Nudeći svojim zaposlenima 4 radna dana u sedmici, fleksibilno radno vrijeme i opciju da rade od kuće, što ne smanjuje samo troškove već i stvara zdraviji balans između života i posla.

Da li stvarno ponuđene alternative mogu bolje funkcionisati od standardnih poslova koji se rade od 8 do 16 časova svaki radni dan? Evo nekoliko pozitivnih i negativnih primjera koji će odlučiti da li je bolje fleksibilno radno vrijeme.

Pozitivne strane:

– Nedavno istraživanje je pokazalo da skoro polovina radnika cijeni više fleksibilnije radno vrijeme od bonusa. Poslodavci benefituju od motivisanih radnika, a što su radnici zadovoljniji bolje će raditi i ostvarivati značajnije rezultate.

– Poslodavci koji nude fleksibilno vrijeme rada smatraju da postoji manja šansa da zaposleni odustanu, a da je produktivnost još veća.

Rad od kuće

– Dobro je i za ime i reputaciju komanije. Fleksibilno vrijeme demonstrira kako kompanija pazi na svoje radnike, na njihov život, na njihov posao i da im vjeruje toliko da im daje potrebnu slobodu.

– Radno vrijeme koje je fleksibilno podstiče na zapošljavanje visoko kvalifikovanih ljudi u kompaniju koja daje slobodu svojim zaposlenima. Istraživanja su pokazala da mnogi koji traže posao, ponekad odustaju zbog nedostatka fleksibilnosti.

Negativne strane:

– Poneki zaposleni neće moći da budu produktivni sa radom iz kuće, dok će neki ovu privilegiju iskoristiti da rade manje.

– Uzimanje slobodnog dana, i nadoknađivanje posla može znatno uticati na kvalitet obavljenog posla, to jeste rezultati mogu biti značajno slabiji.

– Kada je samo nekim zaposlenicima ponuđeno fleksibilno vrijeme rada, drugi će se pronaći uvrijeđenim.

– Kućna atmosfera je totalno drugačija od poslovne atmosfere pa je zaposlenima ponekad jako teško da se naviknu na tu atmosferu i da budu produktivni.

– Kada zaposleni ostanu duže na poslu, a poslodavac to vidi, moguće je da će pozitivno uticati na karijeru.

U suštini, ako se vrijeme dobro organizuje i koristi, fleksibilnost može biti dobra i za radnika i za poslodavca.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top