Kako poboljšati koncentraciju?

Kako poboljšati koncentraciju?

Posao i zaposlenje Comments Off

Vratite koncentraciju uz pomoć jednostavnih trikova

Svakodnevnim radom na poslu, poslije određenog vremena svima počinje padati koncentracija. Padom koncentracije smanjuje se vaša produktivnost i jedino što vam je na pameti je kraj radnog vremena. Ako se prepoznajete u ovome pročitajte savjete kako da vratite koncentraciju.

Zadržite koncentraciju na poslu

Nedostatak koncentracije vam može donijeti različite probleme, a zbog neurađenih zadataka i probijene rokove. Ako se pitate kako poboljšati koncentraciju, onda je prvo što treba da uradite na poslu da  uklonite sve stvari sa svog stola koje vam odvlače pažnju. Sve uređaje koji bi vam mogli odvlačiti pažnju isključite, papire i hranu sklonite. Ako vam je glava puna misli i ne znate gdje bi prije, zastanite trenutak i samo dišite da presaberete svoje misli. To će vam pomoći jer ćete tako povratiti svoju koncentraciju i znaćete šta sledeće trebate uraditi. Ukoliko radite u kancelariji gdje je konstanta priča, najbolje rješenje su slušalice. Pustite sebi laganu muziku – to će vam pomoći da se skoncentrišete, samo pripazite da ne odlutate mislima. Pad koncentracije možete očekivati svaki put kad ogladnite jer ćete se tada fokusirati samo na hranu. Vrijeme za jelo iskoristite na pauzi koju ćete provesti na svježem zraku. U toku rada trebali bi pravilno sjediti i često mijenjati položaj. Ako je vaš posao uglavnom vezan za računar, a osjećate bol u leđima, slobodno ustanite i protegnite noge svakih pola sata. To će osloboditi pritisak sa lumbalnog dijela kičme, pa će vam biti lakše. Nemojte pasti pod uticaj socijalnih mreža. Dok ste na poslu zabranite sami sebi (ako vam poslodavac nije već zabranio) da koristite bilo kakve socijalne mreže. Znajte da poslovadac može provjeriti da li ih koristite, zato se nemojte igrati sa poslom.

Umjesto kafe svakodnevno uzimajte multivitaminske dodatke, a još jedan način da povratite koncentraciju je spavanje. Svima je potrebno 8 sati sna, i ukoliko ne spavate dovoljno vaš odlazak na posao biće noćna mora. Prvo što ste neispavani, a drugo što će vam koncentracija biti na nuli pa nećete biti u stanju ništa da uradite. Znajte da je koncentracija ključni dio uspjeha.

Postovi iz iste kategorije:

Search

Back to Top